jelita podstawa zdrowia

 

Jelita podstawa zdrowia

Wszystko zaczyna się od jelit!!!

Kosmki jelitowe - małe wypustki umieszczone na powierzchni błony śluzowej jelita cienkiego, mające na celu zwiększenie powierzchni chłonnej. W każdym kosmku jelitowym znajdują się naczynia krwionośne i limfatyczne. Składniki pokarmowe wchłonięte są przez kosmki do krwi, zanim przejdą do ogólnego krwiobiegu, przedostają się przez żyłę wrotną do wątroby.


Prawidłowa błona śluzowa jelita, zasiedlona bakteriami jelitowymi, stanowi barierę ochronną przed toksynami i bakteriami chorobotwórczymi, ponieważ pożyteczne bakterie bytujące w jelicie produkują substancje odpornościowe (kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach), które odżywiają błonę śluzową i pomagają budować barierę ochronną zabezpieczającą przed wnikaniem groźnych grzybów i mikrobów.
Niestety zła dieta, leki chemiczne (w szczególności antybiotyki, sterydy), barwniki, konserwanty, alergeny, nadmiar szkodliwych czynników zewnętrznych i brak
błonika w pożywieniu szybko i skutecznie niszczą dobrą florę bakteryjną jelit. Należy pamiętać, iż już po 10 dniach stosowania antybiotyków trzeba aż 8 miesięcy na naturalne przywrócenie prawidłowego środowiska w jelicie i zasiedlenie w nim przyjaznych bakterii. Niestety nie dochodzi już do pełnego jej odnowienia, ponieważ w między czasie, drobnoustroje chorobotwórcze z łatwością zajmują jej miejsce.

Specjaliści przez dłuższy czas uważali, że nasze jelito grube jest tyko czymś w rodzaju pojemnika na odpady przewodu pokarmowego i nie jest ważne dla zdrowia. Po latach okazało się, że jest zupełnie inaczej.
Jeśli do jelita dociera pokarm w kawałkach, kaleczy jego ścianę. A kiedy przestaje być ona w swojej strukturze spójna, nie przerobione pożywienie przedostaje się przez perforację (mniej oględnie mówiąc: dziury) do jamy brzusznej i tam przebiega dalszy proces rozpadu, a w jego wyniku na organy położone w sąsiedztwie naciekają wydzielające się toksyny

Sytuacja byłaby inna, gdybyś konsumując swój posiłek w pełni korzystał z dobrodziejstwa natury, która wyposażyła Cię w aż 8 ślinianek gotowych do wydzielania odpowiedniej ilości śliny, po to by wstępnie trawiła pożywienie. Jeśli nie masz czasu na przeżucie pokarmu, wszystkie procesy następujące w dalszym etapie są już mocno upośledzone. Najwartościowsze składniki jedzenia są marnowane, jeżeli nie zostanie ono starannie pogryzione. Dlatego wszystkie posiłki jemy wolno, spokojnie, "kontemplacyjnie", staramy się jak najdłużej "przeżuwać" je w jamie ustnej

Zagrożenie niesie również spożywanie pokarmów ciężkostrawnych po godzinie 18-tej raz łączenie białek i węglowodanów. Jeśli ciągle odnawiające się komórki Twojego organizmu otrzymują zamiast życiodajnych substancji witaminowych i mineralnych jedynie toksyny, nie mają możliwości bycia zdrowymi. Wtedy degenerują się tworząc narośla w postaci polipów, mięśniaków i różnego rodzaju skupisk komórek rakowych.

W chorym jelicie przez lata zalegająca treść kałowa powoduje zmiany morfologiczne. Diwertykula, czyli tzw. uchyłki, spowodowane są przewlekłymi zaparciami. Zalegające masy kałowe powodują zwężenie światła jelita ( widoczne w przekroju jelita ). Prawy rysunek przedstawia przykład zwężęnia jelita w zespole jelita drażliwego (colopatia spastica).

Każdy z tych objawów może być spowodowany inną chorobą, ale jeśli nie można znaleźć innej przyczyny, to często jest to objaw inwazji pasożytów.




 

 

 

zdrowe jelita !                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

chore jelita !

 

 

 

 

             TAK!!!                                                                              NIE !!!